
Noodplannen
Informatie “Noodplannen”
In een bedrijfsnoodplan zijn de preventieve en repressieve maatregelen vastgelegd die een bedrijf of instelling heeft genomen om in het geval dat, de continuering van de bedrijfsvoering en de veiligheid van het personeel in gevaar dreigt te komen een optreden van de bedrijfshulpverleningsorganisatie gewaarborgd is. In het plan is vastgelegd wie, met welke functie een bepaalde taak heeft uit te voeren. Daarnaast is vastgelegd welke interne en externe dienstverleners ter beschikking staan o.a. bij:
01. milieu incidenten
02. arbozorg
03. automatisering
04. communicatie
05. enig van buitenaf komend onheil
06. brand/calamiteiten
Ook wordt een opsomming gegeven van de veiligheidsmiddelen die aanwezig zijn in de organisatie bijv:
01. blusmiddelen
02. werking en bediening brandmeldcentrale
03. Stroomschema’s alarmering binnen en buiten openings tijden.
Ontruimingsplan:
In een ontruimingsplan is tot in detail vastgelegd, wie welke taak heeft in het geval van calamiteiten binnen de organisatie en, hoe die calamiteit bestrijding is opgebouwd bijv:
01. hoe wordt de bedrijfshulpverlening gealarmeerd
02. wie neemt een aanvang met de brand/calamiteit bestrijding
03. wie geeft leiding aan de calamiteit bestrijding
04. wie start de gehele of gedeeltelijke ontruiming
05. hoe is de ontruiming geregeld (verzamelplaats e.d.)
06. stroomschema’s alarmering bij calamiteiten
Aanvalsplan:
Een aanvalsplan is een specifiek plan welke door de overheids diensten zoals brandweer worden gebruikt om op te treden bij een calamiteitbestrijding binnen een externe organisatie. Hierin is vastgelegd o.a.
01. hoe zijn de aanrij routes naar een pand
02. welke aanvals wegen zijn er tot beschikking
03. wie wordt gealarmeerd bij een calamiteit
04. welke gevaarlijke stoffen zijn er, en waar
05. welke veiligheids voorzieningen zijn er aanwezig (brandmeldcentrale, sprinklersystemen)
06. Hoe is de bediening van deze systemen
07. Waar zijn de hoofdafsluiters nutsvoorzieningen gelegen
08. Stroomschema met meldingsprocedure
09. Aanvalsplan tekeningen op A3 formaat.
Uiteraard is de opsomming van de inhoud plannen zoals bovenstaand omschreven niet volledig. Een samenstel van plannen is voor de organisatie een op maat geschreven totaalpakket.
Combiplan:
Afhankelijk van de grote en de specifieke gevaarsaspecten van de organisatie kan bekeken worden of het mogelijk is een samengesteld plan te ontwikkelen een zgn. combiplan, inhoudend:
01. een bedrijfsnoodplan met daarin opgenomen de ontruimingsprocedure, inclusief bijgehorende tekeningen, dit uit prijstechnische overwegingen.
Alle plannen worden volgens de richtlijnen uitgegeven door het Nederlands Instituut Brandweer en Rampbestrijding( NIBRA) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken opgesteld.
De mogelijkheden en de kosten:
Indien u geïnteresseerd bent in de mogelijkheden en de kosten voor het ontwikkelen van een bedrijfsnoodplan, aanvalsplan, ontruimingsplan of combinatieplan, nodigen wij u graag uit om contact met ons op te nemen voor een nadere toelichting en/of het aanvragen van een offerte, dit alles uiteraard geheel kosteloos en vrijblijvend.