
Preventiemedewerker
Cursus Preventiemedewerker
Met ingang van 1 juli 2005 is het stelsel van deskundige ondersteuning in de Arbo-wet ingrijpend gewijzigd. Tot die tijd was het noodzakelijk dat iedere organisatie in Nederland was aangesloten bij een gecertificeerde Arbo-dienst. Dit is veranderd; er is nu meer maatwerk mogelijk voor organisaties. De wetswijziging is ingegeven door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Nederland werd daarin op de vingers getikt omdat het de Europese Kaderrichtlijn betreffende veiligheid en gezondheid op het werk van 1989, niet goed heeft geïmplementeerd. Het Europese Hof geeft aan dat Nederland de taken gericht op preventie ten onrechte primair onderbrengt bij een externe voorziening (de Arbo-dienst). Volgens de richtlijn moet dit, aldus het Hof, een interne voorziening zijn.
Het nieuwe stelsel van deskundige ondersteuning:
In het nieuwe stelsel van deskundige ondersteuning wordt onderscheid gemaakt tussen “preventieve taken en overige taken”. De preventieve taken hebben betrekking op de uitvoering van de risico-inventarisatie en evaluatie, kortweg RI&E genoemd, het periodiek geneeskundige onderzoek, het verzorgen van voorlichting en onderricht. De overige taken zijn taken die de Nederlandse wetgever, naast de in de Europese regelgeving verplichte preventieve taken, ook nog neerlegt bij organisaties. Deze hebben bijvoorbeeld betrekking op het ondersteunen van de werkgever bij het ziekteverzuimbeleid, de aanstellingskeuringen, het verzuimspreekuur en dergelijke.
De invulling van de overige taken:
De werkgever krijgt, voor de invulling van de overige taken, de mogelijkheid te kiezen voor een overlegregeling ook wel genoemd maatwerkregeling of eenstandaardregeling.
De overlegregeling of maatwerkregeling:
In overleg met de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging mag de werknemer de deskundige ondersteuning binnen een aantal randvoorwaarden, zelf invullen. Hij hoeft daarbij niet langer gebruik te maken van een gecertificeerde Arbo-dienst, maar mag kiezen uit ander aanbod vanuit de markt. De overlegregeling of maatwerkregeling kan tot stand komen via CAO afspraken of via afspraken op bedrijfsniveau met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. In alle gevallen is instemming van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging noodzakelijk, er moet dus tussen werkgever en werknemers een overeenkomst tot stand komen. Slaagt men hier niet in dan valt men terug op de standaardregeling.
In de overlegregeling of maatwerkregeling kan men binnen bepaalde grenzen kiezen welke deskundigen men aan zich wil binden. Dit kunnen deskundigen zijn die of zelfstandig opereren, dan wel deskundigen die zich in een organisatie hebben verenigd. De enige voorwaarden die aan de deskundigen gesteld worden zijn de volgende:
01. De toetsing van de RI&E dient altijd uitgevoerd te worden door een gecertificeerde kerndeskundige (iemand die is ingeschreven in een van de registers voor veiligheidskundigen, bedrijfsartsen, arbeidshygiënisten of arbeids- en organisatiedeskundigen)
02. De verzuimbegeleiding dient ondersteund te worden door een gecertificeerde bedrijfsarts.
Voor het overige is men vrij. Als men kiest voor dit vrije stelsel dient men zich overigens goed te realiseren dat een goede zorg voor arbeidsomstandigheden alleen tot stand kan komen in een geïntegreerde aanpak. De werkgever zal dus veel moeten investeren in de samenwerking tussen de verschillende ingehuurde deskundigen. Dit is een mogelijke taak voor de preventiemedewerker.
De standaardregeling:
Indien men niet kiest voor de overlegregeling of maatwerkregeling, meestal van toepassing voor kleine organisaties, valt men terug op de standaardregeling. Deze regeling is eenvoudig. De werkgever blijft verplicht zich voor de voorgeschreven taken te laten ondersteunen door een gecertificeerde Arbo-dienst. Dit ontslaat u echter niet van het aanstellen van een medewerker die de preventietaken voor zijn rekening neemt.